Útikönyv helyett


Arra gondoltam, ha már itt vagyok és nem mint klasszik turista, akkor adok néhány hasznos tippet az ideutazóknak.

New Yorkban minden van.Úgy értem a mindent, hogy ha valaki el akar vonulni a város zajától egy 50 perces metróúttal az óceánparton találja magát. Szóval tényleg mindent lehet. Drágán és olcsón is. Aki ügyes, relatíve olcsón turistáskodhat itt.

Ha a programokra vagyunk kíváncsiak, érdemes megvenni a Time Out NY című, heti programmagazint. Bármelyik újságárusnál kapható. Szerdától. Ebben nagyjából minden benne van, amit aktuálisan érdemes csinálni.

Múzeumok:
A múzeumok is jó programot ígérnek - ha ügyesek vagyunk, igen olcsón! - a 20 dolláros belépők megspórolhatók pl. a Guggenheim és a Moma péntekenként (a MOMA egész pontosan péntek 4 és 6 között) ingyenesen látogatható...Rémisztőnek tűnhet a sor, de jól halad. Aki szlovákiában síelt a 80-as években, az tuti rendelkezik kellő rutinnal ehhez:)
A Metropolitanba 20 dollár van kiírva, de ez "suggested" azaz javasolt belépőár. 1 dollárból is megteszi. Olyan hatalmas és lenyűgöző a múzeum, hogy érdemes több részletben nézelődni. Télen nem tudom van-e, de nyáron a múzeum tetejére szombat vasárnap fel lehet menni. Lenyűgöző a kilátás!

Közlekedés:
84 dollár a 4 hetes metrojegy. Egy hét kb 30. Ezzel metrózni, buszozni is lehet. Romantikusnak tűnik leinteni egy igazi sárga taxit, de nem érdemes igazán. A metro mindenhová elvisz. A taxik meg simán bedugulnak épp mint Budapesten.
Bringa:
egyre több bringaút van, biciklis boltokban van térkép is. A veszélyességi foka kb Budapestével egyenlő. A városi bringázást nem érdemes itt kezdeni:) Gyakorlottaknak jó hír, hogy bringát metrón is lehet szállítani. Meg kell említeni itt azt is, hogy Bp-nél is nagyobb veszélyben vannak szegény kikötött bringák. Mindent ellponak.
Walking:
Amit biztosan érdemes hozni - egy igen kényelmes cipőt. Összességében a gyaloglás is remek módszer.
Riksa:
Aztán ha elfáradunk, fel lehet ülni egy riksára-rengeteg van belőlük. Bringa, ember hajtja, hátul mosolyogva ülhet 2 ember a forgalomban - ha nem fél és nem sajnál rá néhány dollárt.

Ételital:
1.50 a fél literes ásványvíz (csak mentes víz van!) és 2 dollár körül mindenféle összevisszacukrozott ital a szívárvány minden színében. Ha tehetjük, érdemesebb venni egy gallon vizet 1.50-ért és a fél literes üveget utántölteni. Így egy hét alatt megspórolhatjuk mondjuk egy új cipő árát. Hasonló a helyzet a 2-3-4 dolláros kávézások és 4-5-6-7 dolláros csalogató sütikkel, amik minden sarkon várnak vagy Starbucks vagy hasonló küllemi papírpoharas kávézó formájában. Minden szempontból javasolt kijelölni sütinapokat és a többin kerülni ezeket a kalóriabombákat.
Junkfood: Chips, hamburger, krumpli. Kézenfekvő megoldások turisták számára, amikor a nagy séta közepén ránktör, hogy jajjdeéhes vagyok. De hol egyek? Mit egyek? érzés. Igen ám, de Manhattanben csak úgy beülni ilyenkor egy fogásra, nem éppen pénztárcakímélő dolog. 15 dollár körül egy fogás, hozzá ital, egy kávé és 15% tip, 30 dollár alatt nem állunk meg. Ha olcsóbban szeretnénk 2 néznivaló vagy éppen bevásárlás között kajálni, nem kell bedőlni a kézenfekvőnek tűnő McDonald's vagy Burger King hívószavának. 5 dollár körül lehet Delikben kész, friss főttételt válogtni. A Deli látszólag olyan, mint egy élelmiszerbolt, de vannak benne önkiszolgáló salátapultok és ha a feljárat nem is látszik, kérdezzünk bátran, mert az összevadászott étellel az emeleten általában le is lehet ülni és nyugodtan fogyasztani. Közben ha van az ablakok mellett hely, remekül lehet nézelődni. Téma mindig van. New Yorkban minden ember egy külön csoda. A sokféleség elképzelhetetlen amíg nem látja, érzi az ember.

Internet:
Neten érdemes megnézni hol vannak NY-ban free wifi-s hotspotok. Parkokban a Union Square-en pl van. De beülős helyeken nem annyira divat. Leginkább fizettetnek érte. 5-8 dollár/ óra körül saját laptoppal.

Shopping:
Csábító hely NYC shopping szempontból. Mindenütt boltok, állandóan leárazások..El is lehet veszni rendesen. Attól függően, hogy ki mit keres, milyen ár és minőség szerint válogat, különféle helyeken érdemes próbálkozni. Ha szupertrendi,egyedi cuccokra vágyunk, akkor Soho vagy East Village kis boltjaiban vagy Uptown Westen nézelődjünk. A 5th Avenue-n ha uncsi és drága dolgokat keresünk, amitől gazdagnak látszunk, vagy ha kidolgozott testű fiúkkal klubhangulatban szeretnénk megvenni a farmerpóló amerikai fenegyerekét az Ambercrombie and Fitch nevű márkát... Ami itt igen fontos, vásárlás előtt rendesen tömjük meg a pénztárcánkat vagy töltsük fel a dombornyomott hitelkártyánkat!
Ha jó minőséget szeretnénk tervezőktől, de óriási kedvezménnyel, akkor vár mindet a Century 21 a Broadway és Foulton street találkozásánál, éppen a Ground Zero mellett. Ott van MINDEN. Cipőtől a bundákon át a táskákig. Ha nézelődni megyünk be, legalább vizet mindenképp érdemes magunkkal vinni. Minimum 3 órás program... Hasonló jókat tartogat a Daffy's is. Ebből van több is. Érdemes rákeresni a neten. Helyi és nemzetközi márkák: Loft,Old Navy, Gap, Urban outfitters, American Apparel, French Connection, H&M, Zara, Banana Republic -ezekből van minden sarkon.
Összességében New Yorkban könnyű felöltözni ha divatkövető vagy illetve ha nem vagy, de tudod mit szeretnél. Választék adott. Aki szereti a turkálókat, érdemes betérni a Goodwill store-ok valamelyikébe. Aki itt vásárol, egyúttal jótékonykodik is. Aki megunja a cuccait, egyszerűen beviszi a Goodwillbe, cégek pedig sokszor a mérethiányos, el nem adott termékeiket adják be ide-ezért kapnak adókedvezményt - és az itt vásárlók dollárjai mennek jótékonysági célokra.
Könyvek:
A Union Square-ről East Village felé indulva szuper antikváriumokat találni. Ha valakinek van ambíciója angol nyelvgyakorlásra, ez remek lehetőség.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Contact

i wish

Kakaós reszelt túrós